CBD og det endocannabinoide system

Ligesom en computer, der signalerer, at den har fået få lidt af det ene og for meget af det andet, signalerer vores biologiske krop, når den er utilpas eller på vej ind i destruktive mønstre. For eksempel signalerer kroppen, at der er hormonel ubalance, ved at vores hud reagerer med udslæt og akne. I visse tilfælde falder håret af, og i andre dannes der cyster i og på kroppen. Der er dog en tydelig forskel på, hvordan vi som mennesker behandler vores computer, og hvordan vi behandler vores krop: den ene får opmærksomhed, når blinkerne lyser, den anden bliver tysset på. 

2020 har med sin pandemi og alarmerende indlæggelser og dødsfald bevist, at mennesket ikke befinder sig i et stabilt forhold med dens krop. Og ligesom i et giftigt forhold, hvor den ene part ignorerer den anden, ender partnerskabet i bitter modstrid, og signaler, der ubevidst og bevidst bliver overhørt og overdøvet, ender med at udvikle sig til smertefulde sygdomme, sterile kønsorganer eller dødsfald. 

At lytte til kroppens tydelige og utydelige signaler er en dyd i sig selv, og det er en dyd, mange skal til at lære. Men mens vi lærer, kan vi styrke kommunikationen og stabilisere kroppens nervebaner og dens endocannabinoide system (ECS). Du har måske aldrig hørt om det før, men det findes, og har en essentiel betydning for balancen mellem krop og sind.  

Det skjulte system

Det endocannabinoide systems er et netværk af receptorer, der formidler en lang række signaler rundt om i kroppen. Systemet spiller en afgørende rolle i mennesket og dyrenes sundhed, og er ansvarlig for at regulere balancen i kroppens følgende elementer:

  • Immunforsvar

  • kommunikationen mellem cellerne

  • metabolisme

  • hukommelse

  • søvn

  • appetit, sult og fordøjelse

  • immunfunktion

  • reproduktion og frugtbarhed

  • humør og fornøjelse

  • smerte og temperaturregulering.

Kroppens egne cannabinoider

Siden systemets opdagelse var der især ét primært spørgsmål, forskere rundt omkring i verden stillede: Producerer kroppen sine egne naturlige ækvivalenter til phytocannabinoider, som findes i cannabisplantens THC og CBD? Svaret var ja: Den menneskelige krop producerer egne cannabinoider i form af endocannabinoiderne anandamid og 2-AG, som fungerer tilsvarende i forhold til THC og CBD.

Men det er ikke altid, at vores eget endocannabinoide system er fuld funktionel. Faktisk er den svækket hos mange mennesker, som ikke indtager den rigtige næring, og/eller ikke er mentalt sunde (to enheder afhængige af hinandens sundhed). Vores kost og mentale helbred er altafgørende for kroppens balance mellem forskellige hormoner, antistoffer og naturlige signalstoffer. De skaber en vigtig balance for vores generelle helbred, især for det endocannabinoide system. På trods af dens essentielle funktioner på kroppen har den vestlige kultur ikke kendt til systemet før midt 1990’erne. Det kan forklare hvorfor de fleste af os først lærer om dette vigtige system nu. Det endocannabinoide system er opkaldt efter cannabisplanten, som inspirerede dets opdagelse, og det er gennem dette system, at de naturligt forekommende cannabinoider fra CBD-olien interagerer med vores kroppe og udløser sine mange gavnlige virkninger.

CBD og dens påvirkning på kroppen

CBD-olie er en af de stærkeste naturlige antioxidanter, du kan få. Den er rig på mineraler, jern og protein. Men det, der gør CBD-olien så effektiv, er dens påvirkning på det endocannabinoide system. Tilbage i december 2017 bekræftede Verdenssundhedsorganisationen WHO, at Cannabidiol (CBD) på ingen måder er farligt at indtage. CBD har ingen alvorlige eller ubehagelige bivirkninger, og den påvirker hverken blodtrykket, hjertefunktionen, kropstemperaturen eller fordøjelsen negativt.

CBD er blot én af de 100 cannabinoider fra cannabisplanten, der hjælper kroppen med at aktivere og balancere det endocannabinoide system, og flere forskellige studier er kommet frem til mange bemærkelsesværdige egenskaber, CBD besidder. Stoffet kan virke smertestillende og kvalme-reducerende, det kan lindre angst og depression, og modvirker akne, hjerte-kar-sygdomme, inflammationer og infektioner.

Det er altså bevist, at CBD virker på vores endocannabinoide system, men forskere er endnu ikke sikre på hvordan CBD optages af vores CB-receptorer. CBD kobler sig nemlig ikke direkte på receptorerne, men nøjes med at gøre dem mere følsomme og dermed mere aktive.

Der er mange gode grunde til at indføre CBD i sin kost og hudpleje. Om det er via en kop hampte om morgenen, eller via dine hudprodukter, for huden er også et organ, og den optager alt det, du smører på den.

I Danmark kan du lovligt købe højkvalitets fuldspektrum CBD olie hos SanaNordic; En virksomhed med fokus på indre balance og livskvalitet.